středa 9. června 2010

Kroupy

Kroupy patří mezi méně se vyskytující přírodní katastrofu. Přestože se vyskytuje jen zřídka, je dosti ničivým jevem. Jde totiž o kousky zmrzlého deště, které se spojují do nepravidelním ledových hrudek, někdy o průměru až 5 cm. Tyto mnohdy zákeřné kuličky vznikají v bouřkových mracích a poté dopadají na zemský povrch. Tento jev označujeme souhrnně jako krupobití.  Kroupy jsou jedním z druhů  hydrometeoru (=meteor, v meteorologickém smyslu, který tvoří vodní částice v kapalném nebo tuhém stavu a který se vznáší v atmosféře nebo je usazen na zemském povrchu).
  
Příčina krupobití

Příčin krupobití může být spousta, např.: příčinou krupobití, v Praze v roce 2010, byla zvlněná studená fronta, s kterou se spojilo oblačné až zatažené počasí.

Důsledky krupobití

Jak už je v předešlém textu napsáno, tak kroupy jsou ničivým jevem. Není tomu tak, ale vždy. Menší škody napáchají kroupy o průměru cca 2 cm, a to např.: mohou způsobit menší škody na vaší hojné úrodě. Větší nepořádek a problémy napáchají kroupy o průměru cca 5 cm, např.: mohou poškrábat skla na autech, nebo úplně zničit zeleninu a ovoce na zahradách. Kroupy mají však i své rekordmany. Největší kroupy o průměru cca 6 cm a více mohou způsobit obrovské škody na autech, domech, ale mohou být i příčinou smrti člověka.

Prevence a ochrana před kroupami

Když dopředu tušíme, že se blíží krupobití nebo už přímo začíná, doporučuje se okamžitě vyhledat bezpečný úkryt, případně poskytnout nutnou pomoc osobám, které byly zastiženy na otevřeném prostoru. Při krupobití jsou více ohroženými děti a drobnější živočichové.
V případě, že řídíme vozidlo, musíme okamžitě vyhledat bezpečné místo, na kterém zastavíme (nejlépe pod nízkými stromy nebo pod jiným vhodným úkrytem), protože kroupy mohou poničit karosérii či rozbít (zejména přední) skla automobilů. Jestliže máme po ruce nějakou těžší deku, přehodíme ji přes přední okno a alespoň část karosérie. Protože největší kroupy se zpravidla vyskytují až na závěr krupobití, vyčkáme v úkrytu až do jeho naprostého odeznění.

Kroupy v ČR

Kroupy se vyskytují nejčastěji především na severoamerických prériích, ale náš stát kroupy neminou. U nás byl při krupobití zaznamenán český rekord, kterého dosáhly kroupy o průměru cca 12 cm. Tyto docela velké kroupy způsobily pár vážných zranění, ale velké hmotné škody. Krupobití se  v ČR vyskytuje, v doprovodu bouřek, především na přelomu jara a léta.

Kroupy ve světě

Pravděpodobně největší škody napáchalo krupobití ve Findlay. Kroupy o velikosti cca baseballového míčku způsobily obrovské škody na automobilech, domech a ostatním majetku lidí. Obyvatelé města říkali, že nic podobného ještě neviděli, ani neslyšeli. Ohlušující rány krup překryly i varovné sirény. Tuhle pohromu si lidé města budou určitě dlouho pamatovat, protože některým vzala i nevinný život.

Zdroje, ze kterých jsem čerpala:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Krupobití_v_Praze_2010
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kroupy_(meteorologie)
                                   
http://kroupy-meteorologie.navajo.cz/py/

Encyklopedie Jak se to dělá? (nakladatelství Reader’s Digest) str.44-45.


Vypracovala Monika Kratochvilová

Žádné komentáře:

Okomentovat