úterý 4. října 2011

Vnitřní stavba Země a Litosféra

Po čem to vlastně šlapeme – vnitřní stavba země

K lepší představě vnitřní stavby Země si můžeme představit rozříznuté vajíčko. Od povrchu vidíme tenkou skořápku, bílek a uprostřed žloutek. Podobně je tomu i se Zemí. Na povrchu nalezneme tenkou zemskou kůru, pod ní zemský plášť  a v centru naší planety zemské jádro.

Vnitřní stavba Země: Dostupné online z: Wikipedia Commons 
Zemská kůra
Je nejtenčím obalem Země. Pod oceány je její tloušťka kolem 6 km, pod pevninou mezi 30 – 40 km. Největší tloušťka je pod vysokými horami.
Zemská kůra je tvořena horninami, které známe z povrchu země (žula, čedič).

Zemský plášť
Skládá se ze dvou částí. Svrchní je stejně pevná jako zemská kůra a dohromady vytváří pevný obal země – litosféru. Pod litosférou nalezneme polotekutý plášť, vzniklý obrovským tlakem.
Litosféra je díky neustálým tlakům zemského nitra rozpraskaná na jednotlivé litosférické desky, které jsou v neustálém pohybu. Tyto leží právě na polotekutém zemském plášti.

Zemské jádro
Dělí se na dvě části. Svrchní (vnější) – polotekuté a vnitřní – pevné. Jádro je velice těžké a je téměř celé tvořeno z kovů (železo, kobalt, nikl).

To, že Země má ve svém nitru tekuté a polotekuté části, zjišťujeme při sopečné činnosti, kdy ze země vytéká magma v podobě lávových proudů. Dalším důkazem o neustálé aktivitě zemského nitra je neustálý pohyb litosférických desek.

Vznik, pohyb a zánik litosféry

Pohyb polotekuté části naší Země, po které se pohybují jednotlivé litosférické desky můžeme přirovnat ke vroucí vodě, kde uprostřed vystupuje proud té nejvřelejší vody a na krajích nádoby naopak sestupuje dolů ke dnu. Zdrojem tepla pro naši zemi je zemské jádro.
Pohyb polotekuté části pláště je několik cm za rok. Proto i rychlost pohybu zemských desek se rovná několika cm za rok.

Litosférické desky vznikají ve středooceánských hřbetech. Zde dochází k vyvěrání polotekuté hmoty zemského pláště na povrch a jeho tuhnutí. Vzniká nová zemská kůra a oddalují se zemské desky.
Po několika milionech let putování zemská deska zaniká v hlubokomořských příkopech. Zde se jedna litosférická deska podsouvá pod druhou a vlivem ohřívání se opět stává polotekutou. V některých případech se ještě puklinami v zemské kůře dostává na povrch a zapříčiňuje vznik sopek. Ve většině případů však klesá hlouběji do nitra Země a zapojuje se znovu do koloběhu zemského pláště.

Litosféra - mapy a schéma. Převzato z: Školní atlas dnešního světa. Terra, s. r. o., 2011

2 komentáře:

  1. Máte právo vystavovat kopii atlasu na svém webu?

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, děkuji za dotaz. Stránky sloužily (dnes jsou již několik let neaktualizované, nicméně zde materiály nechávám pro případné zájemce) jako podpora pro žáky na ZŠ, především pro domácí studium. S atlasem, ze kterého je ukázka běžně pracujeme v hodinách. Obrázek je ocitován, byť ne zcela dostatečně dle norem.
    Hezký den KM

    OdpovědětVymazat